Oбукa ЗУОВ-a за наставнике у образовном профилу Економски техничар

Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) је припремио обуку „Програми наставе и учења у cкладу са  стандардима квалификација – образовни профил Економски техничар.

Обука је акредитована и доноси 8 бодова стручног усавршавања а организована је по хибридном моделу: 4 сата непосредног рада и 4 сата онлајн.

 Реализација првог дела обуке је заказана:

07.12.2023. године у Економској школи у Чачку, са почетком у 10 и 30 часова, за школе које припадају регионима Запад и Југ-исток.

08.12.2023. године у Првој економској школи у Београду, са почетком у 10 и 30 часова, за школе који припадају регионима Центар и Север.

Потребно је да школе делегирају једног наставника економске групе предмета, који предаје у образовном профилу Економски техничар. Пријава се обавља попуњавaњем упитника који је достављен директорима школа.

Рок за пријаву је среда  06.12.2023. године.

Наставници који буду присуствовали обуци добиће  могућност да у својим школама изврше дисеминацију и да на тај начин сви наставници добију прилику да се информишу као и да добију уверење о савладаној обуци која је акредитована и доноси 8 бодова стручног усавршавања.

Други део се организује онлајн, почетком другог полугодишта. Онлајн део обуке је немодериран, а детаљно обавештење о  начину регистрације и приступу обуци добиће на првом делу.

Информације МП о верификацији образовних профила

Дана, 21.11.2023. године, МП упутило је допис школама у вези верификације образовних профила који су новоизрађени или новоприлагођени постојећим ППНУ.

За образовни профил ТРГОВАЦ потребно је да се спроведе поступак верификације (због значајних измена) а по СГ-ПГ бр. 14/23.

За образовни профил ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР није потребно да се спроведи нови поступак верификације (нема значајнијих измена), под условом да школа има верификован овај профил од раније по СГ-ПГ бр. 9/19.

За образовни профил ПРАВНО-ПОСЛОВНИ ТЕХНИЧАР није потребно да се спроведи нови поступак верификације (нема значајнијих измена), под условом да школа има верификован овај профил од раније по СГ-ПГ бр. 6/19.

Преузмите допис МП и детаљнији опис горе наведеног: MP-VERIFIKACIJA OBRAZOVNIH PROFILA za 2023-21112023

Јавни позив за доделу Светосавске награде за 2023. годину

Oбавештавамо вас да је објављен Јавни позив за доделу Светосавске награде за 2023. годину за изузетне резултате у области образовања и васпитања у Републици Србији.

Јавни позив објављен у дневном листу Новости 08.11.2023. године и на сајту Министарства просвете на линку Јавни позив за доделу Светосавске награде за 2023. годину.

Oбукa ЗУОВ-a за наставнике у образовном профилу Правно-пословни техничар

Завод за унапређивање образовања и васпитања организује обуку под називом ”Програми наставе и учења у cкладу са  стандардима квалификација – образовни профил „Правно-пословни техничар” за школе које су уписале овај образовни профил у школској 2023/24.

Циљ је упознавање наставника са новим планом и програмом образовног профила и његовом применом. Обука је бесплатна, акредитована, доноси 8 бодова стручног усавршавања и састоји се из два дела.

Први део обуке се организује непосредно, у Правно-биротехничкој школи „Димитрије Давидовић“, Тошин бунар 17, Земун, Београд 3.11.2023, са почетком у 10:00. Предвиђено време трајање првог дела обуке је до 14:30.

Други део се организује онлајн, почетком другог полугодишта. Онлајн део обуке је немодериран, а детаљно обавештење о  начину регистрације и приступу обуци биће послато на мејл адресе наставника.

Радна свеска из рачуноводства за ученике

У сарадњи са Службеним гласником, наша ЗАЈЕДНИЦА реализовала је иницијативу наставника рачуноводства.

Креирана је радна свеска из рачуноводство за ученике свих разреда.

Школе ће у наредном периоду, путем поште, добити примерке радне свеске и упутство за наручивање.

  

.

Августовски рок за матурски испит и завршни испит 2022/23. године

Теоријски део матурских и завршних испита у августовском року 2023. године, који се реализују на националном нивоу у подручјима рада:

  • Економија, право и администрација и
  • Трговина, угоститељство и туризам

одржаће се у четвртак, 24. августа 2023. године у 10:00 часова.

Школе ће у наредном периоду добити обавештење од ЗУОВ-у о начину и роковима пријављивања за августовски испитни рок.

На интернет страници ЗУОВ-а постављен је линк за пријаву школа за августовски рок: https://zuov.gov.rs/zavrsni-ispit-i-maturski-ispit-srednje-strucno/

Рок за пријаву је петак, 18.08.2023. године до 15 часова..

Додела диплома победницима републичких такмичења у 2022/23. години

У среду, 21. јуна 2023. године, у просторијама Удружења банака Србије, одржан је пријем за ученике победнике републичких такмичења одржаних у оквиру ЗАЈЕДНИЦЕ у школској 2022/23. години, као и за њихове менторе.

На пријему су уручене дипломе ученицима и захвалнице њиховим менторима од стране  председника Скупштине ЗАЈЕДНИЦЕ Владана Ницовића.

Пријему су присуствовали представница УБС, генерални секретар Марина Пападакис и Кристина Анђелковић, представник Универзитета Сингидунум Предраг Обрадовић и директори Дејан Недић и Ивица Миљковић и председник УО мр Милибор Саковић.

За ученике и њихове менторе  организован је излет на Авалу и посета торњу.

Овом приликом се захваљујемо покровитељима који су омогућили реализацију овог догађаја, Удружењу банака Србије и Универзитету Сингидунум.

Преузмите списак ученика победника такмичења и њихових ментора: Pobednici i mentori RT 2022-23-14062023

Преузмите фотографије: Slike-UBS-Dodela diploma-Sajt-21062023

Састанак УО бр. 2 (у четвртом сазиву) – Београд

Други састанак Управног одбора ЗАЈЕДНИЦЕ, у четвртом сазиву,  одржан је у среду, 07. јуна 2023. године,  у Београду.

Домаћин састанка је била Прва економска школа.

Преузмите закључке са састанка: Zakljucci UO br. 2-Beograd-Prva ekonomska skola-07.06.2023

Јунски рок за матурски и завршни испит 2022/23. године и додатне информације

Теоријски део матурских и завршних испита који се реализују на националном нивоу у подручјима рада Економија, право и администрација и Трговина, угоститељство и туризам одржаће се у четвртак, 08. јуна 2023. године у 11:00 часова.

На интернет страници ЗУОВ-а постављен је линк за пријаву школа и социјалних партнера за јунски рок: https://zuov.gov.rs/zavrsni-ispit-i-maturski-ispit-srednje-strucno/

Рок за пријаву је 01. јун 2023. године до 15 часова.

Додатне информације:

  1. Објављени су кориговани приручници за полагање матурског испита за образовне профиле економски техничар и правно-пословни техничар са електронским евиденцијама и прилозима као и приручници на језицима националних мањина. Подсећамо да се електронске евиденције не преводе на језике националних мањина.
  2. Правилници о полагању матурских испита за образовне профиле економски техничар и правно-пословни техничар су објављени у СГ/ПГ 3/2023 од 27.04.2023.
  3. У истом документу је објављен и нови Стандард квалификације за образовни профил правно-пословни техничар.

 

РТ – Рачуноводство – Коцељево 2022/23.

Републичко такмичење из Рачуноводства, одржано је 28. и 29. априла 2023. године у Коцељеву.

Домаћин је била Средња школа.

На такмичењу је учествовало 13 школа.

Победнице такмичења су ученице Јована Илић из Економско-трговинске школе из Смедерева, ментор Сузана Девић и ученица Катарина Милошевић из Средње школе из Коцељева, ментор Маријана Бајић.

Преузмите документа са такмичења: 06-RT-Racunovodstvo-Koceljevo-28-29.04.2023