Календар републичких такмичења и смотри у 2020/21. години

Календар републичких такмичења и смотри у 2020/21. години објављен је и налази се у мениу Такмичења/Распоред такмичења.

Такође, календар свих такмичења објављен је и на сајту МПНТР-а.

Јануарски рок за матурски и завршни испит у школској 2020/21. години

Теоријски део матурских и завршних испита који се реализују на националном нивоу у подручјима рада Економија, право и администрација и Трговина, угоститељство и туризам, одржаће се у четвртак, 21. јануара 2021. године у 11:00 часова.

Школе пријављују испите до 10.01.2020. године, на линку: https://zuov.gov.rs/zavrsni-ispit-i-maturski-ispit-srednje-strucno/

Пробна државна матура и завршни испит

Пробна државна матура и завршни испит за ученике III разреда реализована је у 103 пилот школе (гимназије, стручне и уметничке школе). Пилот школе су одређене од стране МПНТР-а. Матура је реализована је у следећим терминима:

  • 28. октобра 2020. године – тест из матерњег језика и књижевности
  • 29. октобра 2020. године – тест из математике
  • 30. октобра 2020. године – тест из групе стручних предмета

Детаљније информације о правилима, плану и реализацији матуре, можете прочитати на сајту: https://matura.edu.rs/

Састанак УО бр. 2

Други састанак Управног одбора Заједнице, у трећем сазиву,  одржан је у понедељак и уторак, 28. и 29. септембра 2020. године, у Економској школи у Ужицу.

Преузмите закључке са састанка:Zakljucci sa sastanka UO-br. 2-Uzice-28 i 29.09.2020 

Августовски рок за матурски испит и завршни испит 2019/20. године

Теоријски део матурских и завршних испита који се реализују на националном нивоу у подручјима рада Економија, право и администрација и Трговина, угоститељство и туризам  ће се одржати у четвртак, 27. августа 2020. године у 10:00 часова.

Потребно је да школе доставе податке ЗУОВ-у о образовном профилу и броју ученика који полажу матуру у августовском испитном року.

Кухињски калфа – РТС – IX сезона

У уторак, 23. јуна 2020. године, завршена је IX сезона „Кухињског калфе“. Трочлани жири у саставу мр Милибор Саковић (УО Заједнице), др Јелена Гудељ Ракић (Институт Батут) и Јован Мемедовић (РТС), донео је коначну одлуку о победнику.

После гласања жирија, ранг листа три најбоља рецепта  је следећа:

Прво место: „Шумадијске бомбице“ – Трговинско угоститељска школа „Тоза Драговић“ из Крагујевца

Друго место:. „Мусака од зеља са пилетином“ – Угоститељско-туристичка школа из Ниша

Треће место: „Јунећи одреезак са мусом од кајмака и сира“ – Прехрамбено угоститељска школа из Чачка

Честитамо победницима и захваљујемо се уредништву јавног сервиса РТС-а на промоцији образовних профила из нашег подручја рада.

 

Јунски рок за матурски и завршни испит 2019/20. године

Теоријски део матурских и завршних испита који се реализују на националном нивоу у подручјима рада Економија, право и администрација и Трговина, угоститељство и туризам одржаће се у уторак, 09. јуна 2020. године у 10:00 часова.

Важне информације и линкови:

  • Узимајући у обзир ситуацију у којој се налазимо, Завод је донео одлуку да тест за проверу стручно-теоријских знања буде конципиран на следећи начин: садржаће задатке из одговарајућег Приручника, који обухватају комплетно градиво из првог, другог и трећег разреда а из четвртог разреда садржаће задатке који се односе на градиво обрађено до 1. марта 2020. године.
  • Листа изузетих задатака је већ објављена и може са погледати на страници сајта посвећеној  матурским и завршним испитима.
  • У циљу благовремене организације матурског испита, СВАКА школа чији ученици полажу тест стручно – теоријских знања мора попунити следећи упитник, иначе ће се сматрати да школа НИЈЕ пријавила испит. Рок школама за пријаву испита је 22.5.2020. године  Линк за пријаву испита.

Сарадња са ББА

Београдска банкарска академија (ББА) – Факултет за банкарство, осигурање и финансије, у претходном периоду је за ученике и наставнике свих школа ЗАЈЕДНИЦЕ организовала и и реализовала шест предавања на даљину.

Овом приликом се захваљујемо свим професорима и њиховим сарадницима на помоћи и труду који су уложили у развој средњошколског образовања учењем на даљину.

Преузмите презентације свих предавања: BBA-prezentacije predavanja-april-maj 2020

Услуживања са практичном наставом и конобар – учење на даљину

У циљу побољшања наставе учењем на даљину, достављамо вам линк за сајт специјализован за  ученике и наставнике услуживања са практичном наставом и конобаре https://sites.google.com/site/eduvejter/home.
Аутор сајта је Урош Дучић, наставник у Средњој школи „Милоје Васић“ из Великог Градишта.

Одлагање свих Републичких такмичења

С обзиром на проглашено ванредно стање у РС, одлажу се сва републичка такмичења у 2019/20. години предвиђена календаром смотри и такмичења МПНТР-а у организацији ЗАЈЕДНИЦЕ.